Monday, February 28, 2011

Crew Blog: Langkah Baru

Kalah bukanlah satu perkara yang seronok diceritakan. Aku dipintas dengan mudah oleh kereta yang sama dan ia lebih laju 2 atau 3 kali dari aku.




Kereta aku pun dah tak sihat, leaking sana sini, gearbox pun dah bermasalah. Lepas berbincang dengan lecturer aku, aku merancang nak overhaul je. Tapi bile kire balik, overhaul RM2000, itupun belum masuk gearbox aku. Aku survey2 enjin kedai potong, ade enjin 4g91, Misubishi twin cam nak dijual dengan gearbox dan segala meter dan dashboard cuma RM2500. Aku kemudia membuat keputusan untuk menukar enjin di kolej aku sendiri dibantu oleh lecturer aku. 3 hari kemudian kereta aku dilengkapi dengan suspension dari Mistubishi, dashboard Lancer, gear automatik 4 kelajuan dan enjin DOHC. Masa tu betapa bangganya aku bile tengok enjin twincam dengan tulisan Mitsubishi dalam engine bay aku.


Auto? Kenapa aku pakai auto lagi? Tak tukar je manual? Masa tu aku fikir aku selalu je ulang alik jalan jauh2 redah jem. Jadi tak sesuai la kalau manual, lagipun aku nak sorok perangai sebenar aku memandu dari mak aku. Depan parent aku, baik je aku bawak, takkan tibe2 tukar manual, memang sah dia bajet aku berlumba.


Enjin tu adalah enjin tahun 1992 dan ia sangat lancar untuk enjin setua itu. 140Kmj kini lebih tenang dan kali pertama aku tak sedar pun aku dah pergi selaju tu. Tapi ada masalah, ekzos lama aku macam tak boleh terima angin dari enjin tu. Mana taknya, dulu 89hp sekarang 115hp, jadi aku pun ke kedai ekzos dan mula cari ekzos yang baik tapi tak bising sebab aku tak suka bising2 lagipun kereta auto.


Enjin dan ekzos baru. Perjalanan aku ke kolej kini lebih menarik. Tapi ada satu masalah di situ. Aku rasa aku semakin perlahan di selekoh. Memang enjin ni bagus, aku laju di jalan lurus, tapi aku banyak menekan pedal brek di selekoh. Bermakna aku masih mengambil selekoh selaju kereta aku dengan enjin yang lama. Walaupun aku ada enjin baru tapi ini tak membantu aku di selekoh. Perlu ke aku tukar tayar? Tayar 16 inci agak mahal dah aku memikirkan untuk tukar kembali ke rim 15inci di mana tayar lebih murah. Waktu itu hanya itulah yang bermain di fikiran aku.

Sunday, February 27, 2011

Memilih tayar yang sesuai


Tayar terutama tayar kereta anda terdapat pelbagai jenis, pelbagai jenama dan pelbagai harga, dari harga yang mampu di beli hinggalah ke harga yang mampu membayar sebuah kereta second hand secara cash!


Picture: modified.com

Dan gambar di atas pula adalah salah satu contoh tayar yang bagus untuk jalanraya atau untuk tujuan bergurau senda di atas jalan atau litar. Tayar yang disebutkan adalah jenis Falken Azenis yang berwarna hitam dan bukan biru, putih, perang atau kuning!


Tayar adalah nyawa kedua anda selepas brek. Dan tayar juga merupakan nyawa pertama orang lain apabila anda hilang kewarasan. Tetapi mengapa tayar muncul dengan pelbagai bunga dan pelbagai model? adakah ia dicipta untuk tujuan marketing supaya anda menghabiskan duit untuk membeli tayar mereka?

Tayar untuk kenderaan yang biasa atau kenderaan harian untuk ke tempat kerja adalah sangat ekonomi. Ia agak berpatutan harganya.

Tayar jenis Silverstone Powerblitz, Goodyear Eagle GA, dan Sime tyre Astar merupakan jenama tayar yang biasa digunakan oleh kenderaan kecil. Ia agak berpatutan dan bunganya kelihatan bersegi empat. Sesuai untuk pemandu biasa yang tidak memandu laju atau terlalu ekstrim. Jenis kompaun yang keras juga membuatkan tayar ini tahan agak lama.



Dan jika anda memandu kereta sedan yang agak berat dan sering memandu jauh dan mementingkan keselesaan, tayar yang lebih baik adalah Bridgestone Turanza, Bridgestone My01, Bridgestone Potenza, Goodyear NCT3, Goodyear NCT5, Silverstone Kruizer 1, Michelin Pilot, Yokohama A-Drive, Michelin Energy, Yokohama C-drive dan Falken Ziex 326.



Dan jika anda tak kisah pasal keselesaan dan perlukan tayar yang mampu meneruskan perjalanan dengan lancar ketika hujan, tayar seperti Silverstone FTZ Evol 8, Goodyear Eagle F1, Kumho Escta 712 dan Yokohama Prada.

Tayar yang bila anda tak kisah harganya dan tak bercita-cita untuk laju ketika hujan pula adalah tayar jenis semi slick seperti Yokohama Advan Neova, Bridgestone Potenza G3, Falken Azenis, Pirelli P7, Michelin Pilot Sport, dan Toyo T1R.


Bukan semua yang di listkan adalah yang terbaik, cuma ia pernah direview oleh beberapa orang, dan yang tidak terdapat dalam list pula bukanlah bermakna tayar berkenaan tidak baik.


Jadi mari kita kenali jenis2 bunga tayar.

Goodyear Eagle F1

Berikut adalah jenis tayar hujan atau basah. Ia biasanya berbentuk V dan membantu pengaliran air keluar dari tayar, kerana kereta akan hilang kawalan apabila tayar terpung di atas air, bentuk V ini akan mengalirkan air di bawah tayar keluar. Tetapi tayar jenis ini biasanya mengeluarkan bunyi yang agak bising.


Pirelli Pzero Rossa

Jenis bunga yang selesa dan senyap, berbentuk empat segi biasanya dipakai untuk kereta keluarga dan kereta mewah yang mementingkan keselesaan, kelancaran dan bunyi yang agak senyap.

Michelin Pilot Sport

Jenis bunga yang ade rupe V tapi tak macam V, yang ni biasanya tayar-tayar performance atau nampak performance. Untuk setengah jenama terkenal, bunga seperti ini dijadikan untuk sesuatu tujuan dan untuk jenama tak berapa nak kenal, ia dijadikan sebagai hiasan.


Bunga tayar tidak semestinya menjadi ukuran untuk kualitinya, tetapi kompaunnya lebih penting. Jika terlalu keras, tidak terlalu grip dan jika terlalu lembut, tayar berkenaan mudah untuk haus, secepat 3-4 bulan atau 20,000-30,000km sahaja bergantung dengan pemanduan anda.

Review dari pengguna yang atau nasihat dari kedai yang lebih arif tentang sesuatu model tayar berkenaan sangat berguna jika anda memilih dari segi prestasi. Dari segi penjimatan, tayar berkenaan harus juga selamat dan mintalah nasihat kedai yang anda percaya.



Unfamous Car Manufacturer

There are many car maker out there you might never heard of. Some are successful company who make a great car but nobody heard of them. Take Buggati as example, before Volkwagen bought Buggati and start selling the most powerful production car ever, the Buggati Veyron. Nobody cares about the company until they open people eyes with their supercar. But still people dont care about their history.

Lets take a look some car maker you never heard of. And what car are they making.



Saleen

A tuners and car maker from America. This company tune some Production car and sell it under its name. In the picture is Saleen S7. A limited edition hand made model by Saleen. Powered by V8 engine with 550 horsepower and a twin turbo version comes with massive 750 horsepower.



Gumpert

Gumpert Sportwagenmanufaktur GmbH is a German supercar maker founded in 2005. The owner of the company, Roland Gumpert is formerly is formerly Director of Audi sports. Gumpert Apollo in the picture is the first production car made by Gumpert.



Pagani

Founded by Hiracio Pagani in 1992, an Argentinian who managed the Lamborghini composite department in 1988. Pagani has their famous model named Pagani Zonda F . In the picture is their future product to replace their famous supercar.



Tramontana

A new company founded in Spain. Their producing single or twin seat car inspired by open wheel racing like F1 cars and some jet fighter. It was using Mercedez-benz V12 twin turbo engine with a displacement of 5.5liter producing 710 horsepower. It cost 500,000 euro and only produce 12 car per year.


Venturi

Formerly known as MVS, a French company found in 1984 , found bankrupt in 2000, purchased by another company in Monaco, Italy with a new name, Venturi in 2001. From a company which produce supercar, now it focus on electric car. In the picture is Venturi Fetish, a two seater electric car which can go 0-100kmh in under 5 second.



Spyker

Spyker is a Netherland company found in 1880. It went bankrupt in 1929 and puchased by Spyker car N.V. in 1999. Spyker purchased the Saab from general motor in 2010. In the picture is a 2 seater Spyker C12 Zagato using an Audi 6.0liter engine producing 500horsepower.



Leblanc

Leblanc found in 1999 in Switzerland making a Le Mans street legal car. In the picture is Leblanc Mirabeau, a 4700 cc supercharged car, 2 seater producing 700 horsepower.



Koenigsegg

Koenigsegg found in 1994 by Christian von Koenigsegg in Sweeden. It focus on producing a world class supercar. In the picture is Koenigsegg CCXR a 2 seater, 4.7liter supercharged v8 producing 1064 horsepower.

Crew Blog: Selekoh Gelap

Dah hampir setahun aku pakai kereta waktu tu, satu-satunya modifikasi aku adalah tayar. Aku tukar tayar murah dari rim 16 inci ke silverstone kruizer 1. Masih dalam kategori tak mahal tapi jauh lebih baik dari tayar dulu la. Waktu ni aku dah menonton episod Initial D, kesemua 4 season initial D aku tengok termasuk movie yang keluar kat wayang. Memang banyak bende boleh belajar dalam episod tu lagi-lagi waktu aku masuk pertengahan semester 2 di mana aku dah tak duduk hostel. Oleh sebab tertentu aku duduk rumah kosong kepunyaan mak aku yang terletak 15-20 minit perjalanan dari kolej.


Terdapat 2 jalan, melalui highway dengan tol RM1.80 atau jalan belakang yang mencabar dengan banyak selekoh tajam. Aku pilih yang menjimatkan sebab aku taknak bayar tol! Kelas aku bermula seawal 8 pagi dan habis waktu malam atau petang. Tapi oleh sebab rumah tu kosong dan aku tinggal sorang, jadi aku tak balik selagi tak malam sangat. Aku tumpang hostel kawan aku pada siang hari dan setiap kali sebelum balik ke rumah, lebih kurang dalam pukul 9 malam, aku singgah ke kedai makan di mana kawan2 dari kelab kereta yang aku sebut tadi melepak tapi mereka ni di bahagian Bangi.


Jalan gelap dengan banyak selekoh tajam memang seram lagi2 bila dipandu pukul 12 hingga 2 pagi. Permulaan memang aku takut2 jugak la. Dahla jalan tu tak biasa. Tapi lepas sebulan dua aku mula biasa dengan jalan tu. Waktu malam pun aku boleh laju lagi. Setiap apex dan racing line dah pun aku hafal, jadi jalan tu agak mudah lagi2 di pagi hari, boleh memotong lagi di selekoh sempit tu.


Dan setiap malam aku semakin laju, dan kini aku lebih baik ketika memandu malam dan siang hari aku, tayar aku kadang kala meraung dan menyanyikan lagu merdu. Untuk membuatkan ia menjadi lebih sukar, setiap pagi sebelum ke kelas aku kadang kala singgah ke kedai dan beli air tin. Aku bukak, hirup sikit dan letakkan kat cup holder kereta aku. Kononnya macam initial D la. Kawalan aku makin bagus cuma aku nak perbetulkan weight transfer aku supaya pemanduan lebih selesa. Oh ya, waktu tu aku dah tahu apa itu weight transfer sebab dah selalu main powerslide dekat kolej.





Sampailah satu hari waktu malam aku memandu pulang. Kira2 pukul 12 lebih, aku macam biasa memandu dalam kelajuan aku, tiba datang satu cahaya dari belakang semakin laju, lampu tu cuma satu, jadi aku fikir mungkin sebuah motor besar, sebab ia sangat laju. Apabila ia hampir di belakang aku, baru aku perasan tu sebenarnya kereta, dan di satu selekoh, kereta tu memotong aku. Aku dipotong? Aku rasa dah cukup laju aku waktu tu, sebuah kereta wira sama macam aku, warna pun sama dengan mudah memintas aku di selekoh? Tanpa tayar meraung dan kelihatan sangat tenang pergi semakin jauh di setiap selekoh. Perasaan kagum dan seram mula keluar. Adakah kereta tu memang stabil dan laju ataupun pemandunya lebih bagus? Atau... bukan manusia?


Friday, February 25, 2011

Autocross: Pengenalan


Autocross adalah salah perlumbaan yang bertempat di atas tanah lapang. Litar untuk perlumbaan jenis ini sering berubah-ubah kerana sebarang selekoh atau titik untuk memutar hanya ditanda dengan kon.

Masa akan diambil bagi setiap peserta yang berlumba. Peserta hendaklah menghabiskan perlumbaan tanpa tersalah pusingan. Jika peserta terkeluar dari litar asal, ia akan dikelaskan sebagai "did not finish" atau tidak menamatkan perlumbaan. Jika salah satu kon telah terlanggar, peserta akan dikenakan denda masa iaitu masanya akan ditambah 1 atau 2 saat mengikut peraturan perlumbaan.

Perlumbaan seperti ini memerlukan sebuah jentera yang ringan dengan respon yang amat baik. Harus difahamkan di sini, horsepower bukan segalanya dalam litar ini, respon bermakna dari segi handling, ia perlu stabil, sistem suspension keras agak membantu. Rangka kenderaan yang diperkukuhkan dengan stabilizer bar atau spot weld turut memudahkan pengendalian dan dari segi brek, kedua-dua antara skill pemandu membrek dan sistem brek itu sendiri perlu bekerjasama.

Dari segi enjin pula, respon enjin sangat penting. Jika ia adalah enjin dengan torque yang besar, enjin turbo misalnya, penukaran gear sangat penting bagi mengelakkan kehilangan kuasa apabila berada di hujung rpm dan bagi enjin dengan rev yang tinggi (high revving) pula, pemandu perlu berhati-hati supaya rpm jentera berkenaan tidak jatuh merudum ketika memandu.


Kereta dengan torque tinggi kadangkala tak mampu dikawal dengan mudah di selekoh tetapi kuasanya amat diperlukan di jalan lurus atau keluar dari selekoh. Manakala enjin dengan high revving lebih laju ketika selekoh tetapi agak sukar untuk litar yang tidak menentu pendek dan panjang selekohnya.Enjin jenis ini memerlukan penukaran gear yang sangat teliti.

Di Malaysia, perlumbaan Autocross dianjurkan oleh GRA atau Grass Racing Autocross yang diadakat 4 kali setahun dan lokasi biasanya melibatkan stadium seksyen 13 shah alam, putrajaya, puchong dan beberapa tempat lain di Malaysia ini termasuk di Pulau Pinang.

Layari http://www.grassracingautosports.com/ untuk info lebih lanjut.




Thursday, February 24, 2011

Crew Blog: Berguru dengan orang tua



Macam yang aku cakap kat posting sebelum ni. Semester pertama boring... Sampailah ke semester kedua.Mungkin pensyarah yang menajar kami pun bukanlah pensyarah automotif, jadi mereka tak pernah kaitkan dengan kegunaan kami kelak. Di sinilah kelemahan sistem pembelajaran kat mana2 pun. Ajar tapi tak bagitau sebab kenapa kene belajar dan kenapa kene faham. Yang dia tau pelajar dia kene skor sebab dia nak bagitau cara dia mengajar bagus. Dia tak pedulik pun korang faham dan boleh aplikasi kat realiti ke tak, sebab diorang pun tak aplikasikan kat dunia realiti diorang.


Pada semester dua ni masih ade lagi matematik, fizik dan kimia cuma kali ni dihiasi lukisan kejuruteraan yang bagi aku sangat mudah dan menarik dan jugak subjek automotive engine! Di sini aku berkenalan dengan Mr. Thomas. Beliau mengajar subjek automotif dan juga ketua kepada bahagian automotive engineering.


Seorang tua yang sangat lucu. Memang pandai buat orang tergelak dalam kelas tapi beliau lebih bijak membuatkan kami faham. Permulaan dan pengenalan kelas juga diajar dengan baik supaya kami tak kecewa dalam kelas ni dan paling penting tak bosan. Beliau mengajar supaya kami keluar dari kotak kami. Bila sebut je enjin, bukan perlu bayangkan piston atau valve. Tapi bentuknya, V8? Tak ramai yang kenal V8 sebab kat Malaysia waktu tu penuh kereta kecik je, paling kurang la 1.5 inline. V6 pun tak ramai tau fungsinya. Dan kebiasaan enjin jepun yang ade turbo, vtec dan tak lebih dari 2.0 liter yang akan dibayangkan.


Ape yang lebih pelik apabila orang tua ni cerita pasal kereta lama. Lagi pelik bila beliau bercerita beliau berlumba dengan kereta jenis corolla tahun 1982 dan kereta mini lama. Boleh laju ke kereta macam tu? Enjin 1.5 single cam, dengan carburator dan horsepower yang sangat kecik.... memang bosan! Mini? Dengan brek drum? Mana Brembo 6 pod caliper untuk lumba? Dunia zaman dulu agak aneh tapi aku cube faham. Webber, tak ramai yang tau webber ape lagi yang boleh stting webber. Tanpa turbo atau vtec dan tanpa kereta yang ada rupa “racing” waktu tu, beliau bercerita macam mana perlumbaan zaman tu.


Jangan fikir apa yang anda fikir semua betul. Kadangkala ada yang lebih tahu sesuatu perkara dari anda tapi mereka merahsiakannya untuk tujuan tertentu atau cuma berkongsi dengan seseorang yang boleh bercerita mengenainya. Jadi cuba merendah diri dan hormat cerita orang lain.



Crew Blog: Rakan dan Kereta


Memandu laju memang mudah! Tapi agak sunyi bila kita tak keluar dari kepompong sendiri. Aku waktu tu pun mula la mencari kawan yang boleh borak pasal kereta. Kat kolej waktu tu pun tak ramai yang betul2 tau pasal kereta. Maklumla, semua pun baru je. Aku pun jenguk2 la internet dan beberapa forum aku aku masuk, semua cakap pasal kereta masing2. Mana nak hangout, mana nak cat kereta, make up kereta. Agak bosan jugak bila diorang cakap bende yang biasa je.


Satu forum ni mengubah terus hidup aku. Forum ni bercakap pasal modifikasi enjin, setup untuk street, track dan drag. Ada bahagian suspension setup. Satu bende baru untuk aku sebab banyak bende aku tak faham kat sini. Untuk beginner macam aku ni, aku memang terkejut! Tak sangka ade orang bercerita macam ni punye serius pasal kereta. Sampai ke litar lumba la jalan cerita dia! Bende yang detail macam tayar dan brek pun ada diselit.


Dah lama berforum, diorang buat TT. Tahun 2005, bukan semua orang tahu maksud TT, ade yang kata TT stand for tea tarik session. Diorang meet up pun kat wangsa maju je, tak jauh dari rumah aku. Jadi aku pun join la untuk pertama kali.


Selamba je aku yg umo 18 ni join diorang. Waktu tu buat muka baik jela sebab sorang2 tu macam banyak ilmu pasal kereta. Sorang2 pernah berlumba. Aku? Kete pun auto je.. dah kenal2 dah borak2 aku ternampak stiker kolej aku kat kete sorang mamat ni. Aku pun tanye kete sape ni. Ade la sorang perkenalkan diri. Senior aku satu sem, ade member rupenye dalam ni. Dia pun sama2 belajar automotif engineering jugak.





Dah lewat malam mereka kata nak tukar tempat. Lokasi Projet ulu kelang (time tu projet lagi). Takla jauh perjalanan dari wangsa maju seksyen 5 tu ke Projet tu, tapi kat situ je aku nampak beza kereta aku dengan yang lain. Masuk je highway, aku start tekan pedal sampai rasa nak berdiri je nak laju sebab yang lain pun macam tekan pedal penuh. Yang depan aku mula menghilang, yang kat belakang pulak start potong aku. Meter aku lepas tu tunjuk 150kmj dan kereta kat depan aku makin menghilang! Masa tu persoalan aku cuma... berapa laju diorang tu?


Waktu tu baru aku faham beza power enjin kat mana. Laju memang laju, aku boleh pandu samapi 190kmj, tapi diorang ni dalam distance yang dekat pun boleh cecah 190kmj. Kat projet tu macam2 rhythm enjin aku dengar. High profile camshaft, turbo dan macam2 bunyi. Sebelum aku masuk projet tu jalan berasap je penuh bau tayar. Budak2 tu cerita sorang mamat yg merupakan senior aku tu buat powerslide masuk projet. Memang aku terpegun la ade orang macam ni driving.


Sertailah mane2 kelab atau forum kereta, macam2 yang anda boleh pelajari dari passion, cara memandu dan apa yang lebih baik untuk anda. Forum kereta pun ada macam jenis, ade yang suka make up ada yang minat sound system, ade yg enthusiast sebuah model dan ade yang serius dalam perlumbaan. Gaya pemanduan pun berlainan, ade yang suka drag race, ade yang prefer touge dan selekoh curam dan ade yang lebih minat drifting. Ikut minat anda.





Crew Blog: Memandu kereta stock!



18 tahun! Memang nombor yang kecik untuk umur lagi-lagi untuk faham pasal kereta. Waktu tu aku tukar minyak enjin wira dari fully syntetic ke semi syntetic. Tibe-tibe kereta tu jadi lebih laju. Dari top speed 100 ke 140. ke 160kmj. Menjadi remaja dengan darah muda ni memang bahaya. Tekan je enjin tu macam esok takde lagi tak fikir pun ape akan jadi dan bakal jadi. Mujurla waktu tu tayar pun bagus. Goodyear NCT5, memang agak grip. Tapi tak lama lepas tu aku tukar rim 16 dari 15, dapat tayar murah pulak tu.. top speed naik 180kmj tapi cornering rasa lain macam. Masa tu taktau tayar main peranan! Tapi aku pun dah start rasa takut nak amik selekoh selaju dulu. Suspension pun stock masa tu, jadi aku mula fikir, kalau aku ubah suspension ni macam mane?




Sebelum aku ubah ape-ape, aku cuba faham kereta baru aku ni! Apasal pelik lepas tukar rim! Lurus laju tapi selekoh hancor! Kalau dulu mrr2 highway tu memang 160kmj punyela, corner pun kurang2 120kmj. Tapi lepas tu macam... takut nak ikut speed dulu. Tapi kat highway, engine tu aku rev macam nak pecah, asal jalan clear je meter baring, 180kmj, 190kmj.. perghh.. kalau ikutkan la, mau mak aku maki hamun kalau tau cara aku drive macam tu.


Semua orang exited bile bwk kete baru, lagi2 untuk darah muda. Tak salah enjoy driving tu, tapi jalan merbahayakan orang lain atau diri sendiri. Laju ade banyak jenis laju dan ada banyak cara nak nikmati jenis laju. Orang yang profesional pun tak drive laju2 atas jalan, mereka pandu secara profesional!




Touge: Cruise Modul


Cruise modul kami digunakan ketika kami bersantai atau mengadakan sesi Modul pertama kami. Cruise modul ini tidak terhad kepada penggunaan touge sahaja, ia juga bertindak sebagai modul Marshal kami ketika konvoi.


Cruise modul kami untuk touge diolah sedikit dari modul asal "Konmei of Marshal department: Cruise mode" dan modul ini memerlukan sekurang-kurang nya empat marshal.

Di sini kami akan membahagikan konvoi atau kereta kepada 3 kumpulan yang setiap satunya akan diwakili oleh seorang marshal. Dan seorang marshal lagi adalah marshal bebas.

KUMPULAN A

Kumpulan A adalah kelas pemandu yang mahir dari segi skill pemanduan, dan jenteranya berada dalam keadaan baik dan juga berdaya saing. Pemandu kumpulan ini juga hendaklah mahir dalam jalan yang kana dilalui supaya tiada kesilapan berlaku. Dalam kumpulan ini, setiap pemandu bebas memotong. Walaubagaimanapun, setiap pemandu terikat dengan langkah keselamatan kami supaya tidak membahayakan pemandu lain. Marshal kumpulan ini adalah seorang yang agresif.


KUMPULAN B

Kumpulan ini pula tergolong dalam pemandu mahir tetapi tidak biasa dengan jalan yang akan dilalui, ATAU pemandu kurang mahir tetapi sangat arif dengan jalan yang dilalui, ATAU pemandu mahir dan arif dengan jalan tetapi jenteranya dalam keadaan tidak berapa stabil. Kumpulan ini akan dipimpin oleh seorang marshal dengan had laju ditetapkan yang agak tinggi. Marshal untuk kumpulan ini perlu lebih peka dengan sekeliling lebih-lebih lagi jentera yang mengekorinya dan isyarat yang bakal diberi mereka.





KUMPULAN C

Kumpulan untuk melatih modul pertama touge Konmei: Follow the leader. Pemandu yang kurang mahir dan tidak biasa dengan jalan yang akan dilalui. Marshal perlu sangat berhati-hati untuk kumpulan ini kerana mereka perlu lebih peka dengan isyarat atau tindakan sesetengah pemandu yang mungkin akan bermasalah. Walaubagaimanapun mereka perlu profesional dalam memimpin kenderaan lain. Braking point, apex dan racing line perlu lebih berhati-hati supaya pemandu lain mudah belajar pergerakan mereka.

Marshal bebas pula akan pergi sebelum mana-mana kumpulan bertolak dan akan perlahan di pertengahan jalan dan akan berada di belakang kumpulan C dan kemudian akan bergerak untuk memantau semua kelancaran aktiviti. Sebarang masalah atau perkara yang merbahaya, marshal bebas ini akan memberi isyarat dengan memperlahankan kereta dan memberi hazard like seperti safety car dalam litar lumba.

Setiap Marshal perlu peka dengan check point masing-masing. Jangan kumpulkan barisan kereta yang panjang di bahu jalan sebaliknya pecahkan kepada 3 kumpulan.

Sebelum memulakan perjalanan, marshal perlu memberitahu terlebih dahulu checkpoint seterusnya lebih-lebih lagi bagi Kumpulan A yang mungkin hanya akan berkumpul semula apabila di checkpoint.

Di setiap checkpoint, marshal bebas akan berada di belakang sekali dan memberi isyarat kepada marshal A jika kesemua konvoi telah tiba.

Marshal A akan meneruskan perjalanan setelah isyarat oleh marshal bebas diberi.

Konmei dan Touge



Touge dan Konmei adalah sangat serasi kerana pengasas juga bermula dengan aktiviti touge secara solo dan time attack ketika beliau masih di kolej. Selekoh tajam telah menjadi temannya setiap pagi dan malam.

Modul pertama Konmei: Follow the leader adalah modul berasaskan touge. Di sini pemandu perlu mengikut pergerakan pemandu hadapan iaitu leader mereka. Waktu membrek, turning point dan racing line harus diperhatikan. Di sini RPM limit ditetapkan. Mungkin ke 3-4k rpm bergantung pada jenis kereta dan enjin. Pemandu belakang dikehendaki memandu dengan rpm serendah mungkin tapi harus mengikut pemandu hadapan dengan jarak tertentu. Dengan racing line, braking point dan apex yang baik, pemandu belakang akan dapat mengekor pemandu depan dengan jarak yang ditetapkan.

Modul kedua Konmei: Drive along pula adalah modul di mana pengajar akan berada dalam kereta pemandu dan mengajar cara mengambil selekoh yang betul. Di sini pengajar akan berkata bila waktu sesuai untuk membrek atau memutar steering atau membalas steering. Sehingga pemandu mampu mengawal oversteer atau understeer dan tidak takut untuk hilang kawalan.


Modul ketiga Konmei: Pressure control di mana pengajar akan berada di belakang pelajar dan cuba untuk mengikut pelajar. Di sini Pelajar perlu fokus dan mendisiplinkan diri untuk tidak melakukan kesilapan. Setiap braking point, apex dan kesalahan racing line akan dikenalpasti oleh pengajar. Tugas pelajar cuma perlu fokus pada braking, apex dan turning point dan tidak melibatkan diri dalam sebarang kemalangan atau menyebabkan kemalangan atau kejutan kepada pemandu lain.




Modul pertama telah dipraktikkan di KONMEI DRIVE CLINIC pertama kami di Sungai Conkak pada Januari 2011. Modul kedua dan ketiga akan dijalankan pada sesi akan datang dan modul pertama akan diulang kembali. Kami akan kemaskini event kami yang akan datang, anda hanya perlu layari facebook dan LIKE konmei institution untuk sebarang update.


Berikut adalah Video Drive Clinic kami yang pertama






Berikut adalah artikel untuk Drive Clinic kami:


Touge: Pengenalan



Touge adalah satu perkataan Jepun yang bermaksud 'melepasi'. Kerana di Jepun lazimnya, kebanyakan jalan di gunung ganang atau bukit di Jepun dibuat dalam bentuk S atau U untuk memudahkan laluan kenderaan darat. Kerana apabila jalan itu dibuat lurus terus keatas, ia akan menjadi sangat curam. Bentuk S dan U melingakari bukit dan gunung di Jepun ini juga terdapat di negara lain.

Kini Touge dikenali dengan perlumbaan atau pemanduan melepasi gunung, bukit atau jalan rata lain yang mencabar seperti jalan pergunungan dan bukit di jepun. Touge atau Mountain Pass atau Narrow Road Pass makin popular, ada antara pemandu yang menggunakan jalan ini untuk Drifting dan ada yang berlumba untuk bersaing dan ada antara mereka yang berminat untuk time attack di mana mereka berlumba dengan diri sendiri.

Scene touge di Malaysia juga telah lama, sejak tahun 90an lagi. Tidak semua adalah pelumba jalanan. Ada diantara mereka melakukan aktiviti ini secara santai dan tidak terlalu serius. Antara kumpulan yang masuk aktif adalah Touge G dan Touge R. Anda boleh menyertai mereka di www.Touge.my

Touge biasanya terbahagi kepada 3 di Jepun iaitu TIME ATTACK atau GHOST BATTLE. Di mana aktiviti ini lebih selamat dan tidak merbahayakan orang sekeliling. Di mana aktiviti ini biasanya jalan akan diawasi oleh ahli atau rakan pemandu dan kemudia pemandu akan mengambil masa dari point A dan B. Secara fizikal, tiada perlumbaan dilakukan tetapi catatan masa. Ini lebih baik kerana perbazaan mesin, cuaca, dan setiap modifikasi boleh diambil datanya berbanding perlumbaan lain.




GRIP GAMBLER satu lagi jenis touge. Ini dilakukan untuk jalan 2 lane kerana permualaan, kedua kereta berada di titik yang sama dan sebelah menyebelah. Perlumbaan seperti di atas litar, siapa sampai ke titik penamat dahulu, dialah pemenang.

CAT and MOUSE/Sudden Death. Yang ini sangat popular dalam sini animasi Initial D. Di sini lebih rumit kerana perlumbaan perlu berulang berkali-kali untuk mendapatkan pemenang. Kereta akan disusun di depan dan belakang, Kereta pertama iaitu kereta A akan berada di depan dan kereta kedua iaitu kereta B berada di belakang kereta A. Setelah perlumbaan bermula, kereta B hendaklah mengikut kereta A secara rapat. Jika kereta B tertinggal agak jauh, kereta A akan dianggap pemenang, jika kereta B mampu memotong kereta A dan mendahului hingga garisan penamat, kereta B adalah pemenangnya. Tapi sebaliknya jika Pemandu B berjaya mengikut pemandu A rapat dibelakangnya, perlumbaan akan bermula semula di mana Pemandu B akan berada di hadapan pemandu A. Peraturan perlumbaan adalah sama sehinggalah salah satu pemandu dipotong atau tertinggal atau mengaku kalah. Ketahanan jentera dan pemandu diuji dalam perlumbaan ini.


Bagaimanapun cara Grip Gambler, Cat and Mouse/Sudden death ini tidak selamat digunapakai di atas jalanraya dan agak kurang sihat melainkan ia diawasi oleh pihak tertentu. Walaubagaimanapun keselamatan kereta, pemandu dan penonton harus dititik beratkan.




link di atas adalah satu contoh perlumbaan yang diawasi dengan betul oleh pemandu profesional.




Touge tidak semestinya satu aktiviti tidak sihat dan tidak sentiasa disebut sebagai perlumbaan. Ia bergantung kepada pendirian pemandu sendiri, untuk mempelajari sesuatu atau untuk menunjuk-nunjuk. Mencabar adalah sesuatu yang baik tapi terpulang kepada cara anda mencabar. Untuk mendapatkan nama atau untuk mempelajari sesuatu dari pemandu yang lebih hebat. Setiap racing line, behavior dan modifikasi kereta memang berlainan dan banyak aspek perlu diteliti dalam aktiviti ini.

Jika anda baru mencuburi bidang ini, pastikan anda tidak terus mengikut mereka yang lebih profesional dan jangan cuba aksi mereka. Kenali asas sebuah jentera dan keadaan jalan tersebut dahulu.



Wednesday, February 23, 2011

Automotive tuner (japanese car)


What is automotive tuner? What are they doing? Are they making any car?

Automotive tuner is a company or a group who playing around with production cars for some improvement or racing purpose. Some tuners modify engine, stability, brakes, and comfort for road use or racing purpose. But some only produce lighter wheels, bodykit, bucket seat, interior and exterior.

Here are the list of some tuners for Japanese car and some info about them:



Japanese company which famous with their electronic parts. This company focus more on Japanese car but most of their product are universal. They offer electronic parts such as AFC (Air Fuel Controller), VAFC (AFC for Variable valve timing engine), Turbo timer, wiring system and their RSM (Rev Speed Meter). They also making their own intake system, suspension and exhaust system.





Blitz

"Building a high performance car without sacrificing the capability of daily driven" is what Blitz focus on. Starts at late 1970's as a racing team and develop a high performance tuning shop in Tokyo Japan. Blitz grown after the late 1970's to another country and keep on growing big. Their product are Intake and exhaust system, suspension, electronics, clutch, turbo and engine parts, supercharger, body kits, and wheels.



Buddy club is a USA company who making performance part for Japanese car such as Honda, Nissan, Mazda, Toyota and Mitsubishi. Buddy club offer performance part such as light sport wheels, racing suspension, racing interior parts, chemical, bucket seat, racing muffler and exhaust system, electronic parts, body kit, engine performance parts and supercharger.



Endless

Endless was found in 1986 Hinazato Isao in Japan. Start making brakes for formula F3000 racing. This company has been a specialist for braking system for years. Their other product beside braking been given the other name known as Zeal. Zeal offer suspension system, exhaust system and tuning kit.



HKS

Found in 1973 in Japan by two Japan engineers. HKS start building aftermarket turbocharge system for production cars. Now HKS is a leading company for automotive tuners for their best product. HKS offer almost every performance product from engine to interior and offer their tuning package for racing modification.



J's racing

Found in Osaka japan in 1988, J's racing focus on Honda and Acura modification. They selling engine performance parts, exhaust system, aerodynamics, suspension, cooling system and lighten parts.



JUN

Another perfectionist from Japan who made the best performance parts. This company just list a machine shop for racing enthusiast, they make everything possible. From engine, gearbox, exhaust to chassis, their product are meant for racing purpose and the offer their tuning package.



MUGEN

A young tuning company who has success in spreading their idea to the world. They focus on Honda cars modification. Mugen offer modification parts for each of Honda car available. From body parts, to engine to lighten parts. They even has their own complete car that has been tuned for racing and daily driven car.



Mazdaspeed

Used to be a car and parts importer for USA market, they becoming a tuner and start producing performance parts for Mazda cars. Mazda speed offer modification for every Mazda available. From body kits, to engine performance parts and tuning, Mazdaspeed has their all for Mazda owner.



MINES

"Simple, Beautiful and Fast" are their philosophy. Mines not produce any big horsepower car but simply a stable and responsive car. The car that has output just a bit higher from the stock but very responsive. Mines offer tuning package for electronics and engine tuning.



Found in 1984 by Nissan company itself to compete in Japan racing event such as JSPC, Formula Nippon, and JTCC. Currently competing in Super GT using Skyline R35. Nismo offer performance parts and body kits. It also selling complete car from Nismo factory.



RALLIART

Found by Mitsubishi Motors Corp. itself in 1984 to compete in Rally competition. Their produce parts and tuning for Mitsubishi vehicle for rally racing purpose.



STi

"Subaru Tecnica International" found in 1988 by Fuji Industry, the parent company of Subaru. This motorsport division were made as preparation to compete in World Rally Championship (WRC). STi make parts for racing and street purpose. Sti also offer STi tuned version of Subaru Impreza.



TEIN

Found in Yokohama, Japan in 1985, Tein starts their business by making OEM shock absorbers.Tein start making its own product, the Type H damper in 1990. After years of research and development in racing, Tein start selling more type of shock absorber and spring. And now their grown as a leading company for performance shock absorbers for road and racing purpose.

Automotive tuner (european car)


List of automotive tuner for America and European cars.



AC SCHNITZER

Found in 1987 in Aachen Germany, Ac Schnitzer Automobile Technik is the largest tuning company known for BMW. Producing a better car with balance modification, Ac Schnitzer not focusing in getting alot power but a faster car. It prove it philosophy by producing BMW M6 Tension, the second fastest road legal BMW ever. Ac Schnitzer produce MINI and Land Rover upgrade parts beside BMW.



ABT SPORTSLINE

A main tuner for Audi and Volkswagen group, which include Volkswagen, Skoda and Seat, ABT found in 1970 in Kempten im Allgau, Germany. ABT produce performance part, body kits and engine tuning mostly for Audi.



BRABUS

Taken its name by the founder, Klaus Brackman and Bodo Buschmann. Brabus has found in Battrop, Germany in 1977. Brabus specialize in Mercedes-Benz, Smart, and Maybach vehicle. Brabus offer from simple upgrade such as body kits, wheel, and brakes to a serious performance upgrade. Brabus has their own production car which taken from Mercedes base but using their own upgraded engine, brakes, suspension and gearbox. Brabus famous with their fastest sedan, the Brabus Rocket.


Carlsson

Another tuner for Mercedez-Benz. Found in 1989 in Germany by 2 brothers, Rolf and Adreas Hartge. Carlsson famous with their alloy wheel and body kits. But they have their lineup for fast car too.



EVOLVE

A tuning company meant for Volvo cars from USA. It makes body kits and performance part for Volvo. Sticking with Volvo philosophy, building a safe car is what their aiming.



GEMBALLA

Found in 1981 by Uwe Gemballa in Leonberg, Germany, Gemballa made an automotive upgrade parts for Porche. They has been upgrage Porche car to meet the most powerful specification ever.



G-POWER

Found in 1983 by Jochen Grommish in Brunsbuttel, Germany. G-POWER was a tuning specialist in BMW vehicle. It makes body kits, engine tuning and performance part. They has successfully make the fastest production BMW using the M5 5.0 liter supercharged V10 producing 720 horsepower.



HAMANN

Found in 1986 by Richard Hamann in Laupheim, Germany, Hamann produce upgraded part for almost european cars and supercars. They have parts for Audi, Anston Martin, Bentley, BMW, Ferrari, Fiat, Mini, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes, Rolls Royce, Porche and Lamborghini. This company produce body kits, alloy wheels, performance part and engine tuning.



NOVITEC ROSSO

Ferrari, Fiat, and Alfa Romeo, this company has upgraded part for these vehicle. Their main base in Stetten, Germany, they produce body kits and tuning kits for Ferrari.






RUF

Found in 1923 in Pfaffenhause, Germany, by Alois Ruf Sr. Ruf start with ordinary service garage. RUF start focusing in Porche vehicle since 1975. RUF today selling Porche cars with almost the parts from Porche has thrown away leaving the chasis and putting their own parts. Its now recognize as manufacturer by German Government.



TECHART

TECHART Automobildesign GmBH is a German Porche tuner found in 1987 in Leonberg, Germany by Thomas Behringer. It focus on refining every Porche cars. They offer body kits, performance parts and tuning package for Porche. It alse has their own production car of Porche.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger