Wednesday, August 17, 2011

MPV dengan harga yang munasabah!


MPV seperti dah jadi trend zaman sekarang walaupun ada yang belum berkeluarga atau anak pun tak ramai. Mungkin kerana MPV ni kalau tak dinaiki beramai2, ia menjadi kereta dengan ruang menyimpan barang yang agak luas dan ade sesetengah menyukainya kerana tempat duduknya yang tegak dan tidak terlalu rendah seperti kereta sedan.

Dan di bawah adalah senarai MPV dengan harga mampu milik



Naza Citra MPV bersaiz sederhana dengan enjin 2.0 dan gear automatik 4 kelajuan, citra merupakan MPV 7 tempat dududk yang agak popular di Malaysia. Kini dengan harga hanya serendah RM61,088 dan dengan rebat tunai RM3,000 menjadikan harganya hanya RM58,088 on the road. Bagaimanapun pakej ini hanyalah untuk model asas iaitu tanpa airbag dan abs sahaja kerana model dengan spesifikasi lebih tinggi telah habis dijual dan tidak dikeluarkan lagi. Jika anda tidak meminta rebat RM3,000 anda akan diberi dengan citra yang datang dengan dvd touch screen di hadapan, lcd di tengah, reverse camera dan tinted sekuriti 5 mil.

Harga: RM61,088 on the road
rebat: RM3,000
pakej: CD audio player, 4 speed automatic transmission, power window, sport rim 15 inch, spoiler, air conditioner, reverse sensor.
Pakej tambahan: dvd touch screen head unit, lcd on 2nd row, reverse camera, 5 mil security tinted (RM3,000)
Pakej leather seat: RM3,000
Pilihan warna: putih, silver, hitam, kelabu
Warranty: 5 tahun

Hubungi: 017-2527340 untuk booking atau pertanyaan





Perodua Alza merupakan MPV saiz kecil yang semua orang tahu row belakang sekali hanyalah untuk anak2 kecil berusia bawah 6 tahun. Dengan enjin 1.5 liter dan pilihan transmisi manual 5 kelajuan atau automatik 4 kelajuan, alza didatangi dengan abs dan airbag (hanya untuk spesifikasi tinggi). Jika anda seorang yang tidak mementingkan keselesaan tempat duduk yang luas dan kerusi yang tebal, ini adalah pilihan terbaik. Dengan harga bermula RM55,490 on the road ia adalah MPV yang paling rendah harganya untuk MPV baru di Malaysia.

Harga: RM55,490-56,190 (gx manual), RM58,490-59,190 (ez auto), RM60,490-61,190 (gh manual), RM63,490-64,190 (zh auto)
rebat: -sila hubungi
Pakej: gx dan ez 15 inch alloy wheel, reverse sensor, power window, cd audio, air conditioner
gh dan zh tambahan audio dengan usb/bluetooth, leather steering, fog lamp, airbag dan abs
Pilihan warna: putih pearl, putih solid, silver, kelabu, hitam dan ungu

Hubungi: 017-2427340 untuk booking atau pertanyaan



Proton Exora 1.6 bersaiz sederhana dengan enjin 1.6 liter dengan transmisi automatik 4 kelajuan atau manual 5 kelajuan. Exora datang dengan 3 spesifikasi iaitu B-line yang datang dengan transmisi manual, M-line dengan pilihan automatik atau manual dan H-line dengan transmisi auto sahaja. Dengan setiap bahagian tempat duduk dilengkapi dengan aliran aircond dan bahagian belakang membolehkan anda meletak beg yang lebih besar berbanding dengan MPV saiz sederhana lain, jika kuasa enjin bukan yang anda cari, ini pilihan anda!

Harga: B line (manual) RM58,548-58,998 , M line (manual) RM65,548-65,998 (auto) RM70,548-70,998 dan H line (auto) RM76,548-76-998 on the road.
Pakej: Aircond, power window, reverse sensor, cd audio, power steering, leather seat (Hline), airbags & abs (M & H line)
Pilihan warna: hitam, putih, silver, biru, biru haze

Hubungi: 017-2527340 untuk booking atau pertanyaan



Chery Eastar 2.0. Kereta buatan China dengan jualan yang agak memberansangkan di Malaysia dan seluruh dunia. Dengan harga serendah RM77,000 anda mampu memiliki MPV saiz penuh. Ya, ini adalah MPV dengan saiz penuh seperti Honda Odyssey. Apabila dinyatakan saiz penuh, keluasan bukan lagi persoalan melainkan anda mahukan keselesaan seperti Toyota Estima dengan harga bawah RM80,000! Dengan enjin 2.0 liter dari Ateco, syarikat yang menjalankan kerjasama dengan Volkwagen, kereta ini dipacukan dengan transmisi 4 kelajuan dengan shiftronic. Dengan harga yang rendah, keluasan dan kuasa bukan lagi persoalan anda.

Harga: RM77,988 low spec, RM85988 full spec
Pakej: Airbag, Abs, EBD, CD audio, power window, power steering
Pakej penuh: DVD LCD touch screen, security tinted, leather seat, full bodykit and spoiler
Warna pilihan : hitam, putih, kelabu, brown
Warranty : 3 tahun

Hubungi: 017-2527340 untuk booking atau pertanyaan


Naza Rondo merupakan pengganti Naza Citra yang akan pupus tak lama lagi. Ia diberi nafas baru dengan menggantikan enjin dan gearboxnya. Jadi ia lebih lancar dan menjimatkan. Menawarkan ruang yang agak lebar, walaubagaimanapun ia tetap MPV saiz sederhana. Dengan enjin 2.0 dan kotak gear shiftronic, ianya amat sesuai untuk anda yang sering berjalan jauh. Pemanduan yang sangat selesa dan mempunyai aliran aircond di bahagian tengah.

Harga: 86,088 low spec, RM90,088 high spec
Pakej: gear shiftronic auto dan manual, dual airbag, ABS dengan EBD, 15 inch alloy wheel for low spec, 16 inch alloy wheel for high spec, digital aircond for high spec, roof racf for high spec.
Warna pilihan: hitam, ungu violet, silver, putih
Warranty: 2 tahun

Hubungi: 017-2527340 untuk booking atau pertanyaan



Toyota Avanza 1.5 liter juga merupakan MPV bersaiz sederhana. Mungkin saiz sederhana yang terkecil berbanding yang lain tetapi ia MPV dari Jepun yang terendah harganya. Dilengkapi sengan kotak gear auto dan aircond di hadapan dan belakang.

Harga: RM69,286 1.5E RM74,286 1.5G RM76,760 1.5S
Pakej: automatic transmission 4 speed, power window, cd audio, twin blower aircond front and rear, airbag and abs (S & G only)
warna pilihan: Silver, kelabu, hitam, putih


Anda mungkin tertanya-tanya di manakah kereta Jepun di sini? Tajuk di atas menunjukkan harga MPV yang munasabah dan kalau diikutkan, kebanyakan MPV Jepun datang dengan harga yang agak tinggi untuk spesifikasinya yang rendah melainkan Avanza . Mungkin ada antara anda yang berkata, kereta ni takde resell value, tapi kepuasan memakai adalah berbeza dengan wang yang anda terlalu sayangkan.

Sunday, August 14, 2011

Modifikasi: Downforce



Meningkatkan downforce adalah perkataan betul dan selalu digunakan oleh orang yang lebih bertamadun sedikit dari orang yang memanggil wide body atau bodykit atau spoiler.

Ini kerana, apabila anda menyebut nak tambah spoiler, nak tambah bodykit atau apa saje yang ditambah dengan tujuan kosmetik, anda baru sahaja menambah satu lagi beban ke atas kereta anda dan mungkin ia nampak laju tapi lansung tak membantu melajukan kereta anda.

Oleh kerana itu dengan menambah downforce adalah lebih meyakinkan dari menambah segala yang memberatkan kereta anda.




Anak panah diatas menujukkan downforce, iaitu daya yang sangat kuat menolak sebuah kereta dan meletaknya di bumi yang nyata kerana apabila udara di bawah kenderaan lebih laju dari di atas, satu daya akan menarik kenderaan ke bawah. Jika diperhatikan, anak panah tu cuma ada dua je, sebab di belakang dah mula leper dan lurus, keadaan ini agak membahayakan keadaan kerana bahagian belakang mungkin menjadi lebih ringan, oleh kerana itu spoiler dipasang untuk menambah satu lagi anak panah.


Sebelum anda menghabiskan duit di kedai-kedai yang tak sepatutnya, tanya diri anda, kenapa anda nak habiskan duit tu? adakah untuk tujuan kosmetik dan mencantikkan kereta? Jika ya, sila abaikan artikel ini kerana anda bebas melakukan apa sahaja tapi tolong la jadikan kereta tu sebuah kereta.



Berikut merupakan spoiler untuk membantu anda di jalan lurus dan kebanyakannya digunakan dalam perlumbaan drag. Ia tidak begitu tinggi hanya untuk mengelakkan turbulance di belakang kenderaan sahaja.



Gambar diatas menunjukkan bahagian belakang kereta tanpa sebarang spoiler, badan jenis coupe atau sedan biasanya mengalami masalah ini. Angin yang menemui selekoh tajam akan berputar dan membawa beban di belakang kenderaan berkenaan.



GT wing pula selalu dikesan dalam perlumbaan drift dan track racing, GT wing lebih membantu di bahagian selekoh walaupun mungkin akan mengurangkan drag pada jalan lurus ini kerana, perlumbaan seperti ini lebih di selekoh dari jalan lurus.


Selain spoiler dan GT wing anda, ketinggian kereta memainkan peranan. Terdapat perbezaan antara mereka yang memasang skirt yang lebih rendah berbanding mereka yang merendahkan kereta.

Merendahkan kereta iaitu merapatkan chasis pada lantai iaitu dengan memendekkan suspension anda. Bukan potong spring atau bakar spring tu dan jangan sekali-kali buat perkara tu, tapi carilah suspension yang sesuai yang lebih pendek atau adjustable suspension.

Selepas merendahkan chasis anda, barulah fikir nak tambah2 skirting tu. Biasanya bodykit aftermarket dari tuner2 ni bukan sebarangan, ia dicipta dalam wind tunnel untuk meningkatkan drag dan aerodynamics.

Setiap lekuk pada skirting depan, tpi dan belakang adalah untuk pengaliran udara yang betul untuk jalan lurus dan selekoh. Ada juga yang membantu menyejukkan tayar dan brek dan ada yang membawa udara ke dalam enjin.

Untuk anda yang berminat mencantikkan kereta anda tanpa menghiraukan downforce sebenar mungkin boleh mencontohi kereta2 tuner yang sedia ada daripada anda pasang tak tentu arah.

Saturday, August 13, 2011

Kereta terpakai di England!



Ok! artikel ni dipetik dari rancangan TOP GEAR season 17 episod 3. Apa yang menarik dalam siri ini adalah mereka membandingkan kereta terpakai dan kereta baru pada masa kini.

YA! artikel ni memang tak original! tapi ramai yang biasanya kurang faham dengan apa yang cuba disampaikan oleh rancangan ini lagi2 apabila Jeremy Clarkson yang dengan ayatnya yang terlalu kasar yang mungkin tak sesuai dengan orang kite yang sangat lembut.


Nissa Pixo yang dikatakan kereta termurah terjual dengan harga £ 6,595 dan datang tanpa electric window dan electric side mirror dan pakej yang sangat asas. Dan ini tidak memuaskan hati Jeremy lebih2 lagi apabila Richard memandu Bently terpakai dengan harga yang hampir sama dengan kereta nissan tersebut.


Malas la nak cerita pasal rancangan tu.. kalau nak tau korang tengok la sendiri.. pandai2 la download ke, carik kat youtube ke. Tapi ape yang lagi menarik bila mereka mula tunjukkan kereta terpakai yang boleh dibeli dengan harga yang hampir sama di Engleng iaitu sekitar bawah 7000 pound sterling!


Honda S2000


Mazda rx-8


Subaru Impreza Wrx sti ver 8

Dan apa yang lebih menarik adalah milage kereta di atas yang dijual pada harga bawah 7000 pound sterling berikut iaitu di bawah 30,000batu atau hanay 48,000 kilometer! hanya hampir setahun sahaja umur kenderaan berkenaan!

Dan yang lagi menarik adalah kereta di bawah yang juga dibeli pada harga yang sama di internet! menarik?



Mercedes CL600 V12


BMW 8 series 850 Ci


Thursday, August 11, 2011

Modifikasi: Stabilizer bar




Stabilizer bar atau besi melintang di kawasan yang tak sepatutnya di dalam bonet, atas dan bawah kereta anda! Ramai je yang tampal stiker ultra racing, zenden, cusco dan ramai jugak yang pasang beli ni melintang-lintang dalam kereta masing2. Tapi tau ke ape fungsinye?

Setiap kali anda memecut, membrek, mengambil selekoh, setiap bahagian dalam kenderaan anda akan bergerak, bukan bergerak sebab anda memandunya, tapi ia menghasilkan bending moment atau pembengkokkan sementara.

Seperti juga spring yang dibuat dari besi, ia bersifat anjal, begitu juga rangka kereta anda, ia juga besi dan anjal cuma keanjalannya tidak selembut spring. Dalam anda berseronok, kemungkinan rangka kereta anda membengkok dan jika anda memandu secara tak senonoh untuk beberapa tahun, anda akan dikejutkan dengan rangka kereta anda yang tidak waras walaupun tidak pernah kemalangan.


di atas adalah contoh stabilizer bar yang penting atau popular. Ia dipanggil strut bar dan terletak dalam enjin bay anda, ia mempunya jenis 2 point, 3 point dan 4 point. Strut bar 4 point juga berfungsi ketika kereta anda mengalami kemalangan kerana ia memperkukuhkan rangka kereta anda. Tujuan utamanya adalah untuk memperkukuhkan bahagian depan kereta anda ketika menghadapi selekoh dengan kelajuan tinggi. Anda akan merasakan satu pergerakan yang lebih aneh untuk kereta anda setelah strut bar ini dipasang kerana ia tidak memberi ruang untuk rangka anda bergerak.


Anti roll bar, terletak diantara kedua tayar belakang kenderaan anda. Biasanya kereta moden telahpun dilengkapi dengan anti roll bar dan ia boleh diubahsuai kepada yang lebih besar diameternya untuk pengendalian kenderaan yang lebih baik.

Terdapat lebih banyak stabilizer bar yang boleh di tambah seperti di bawah enjin, di bawah rangka kenderaan bahagian tengah dan belakang, di dalam kenderaan dipanggil room bar dan upper rear bar di bahagian belakang dan fender bar di bahagian tepi kiri kanan depan.

Menambah stabilizer bar akan menjadikan kereta anda lebih stabil tetapi jika terlalu banyak ia akan menyukarkan pergerakan kerana rangka terlalu keras. Jadi biasanya strut bar, anti roll bar dan room bar ditambah.

Terlalu banyak stabilizer bar juga akan menambah berat kereta anda, jadi fikirkan dahulu tujuan anda untuk menambah sebelum anda membazirkan wang anda. Anda boleh layari www.ultraracing.my untuk melihat lebih banyak stabilizer bar untuk kereta anda kerana di Malaysia, mereka yang memonopoli keteguhan kereta di sini.


Modifikasi: Meringankan enjin





Meringankan bahagian enjin antara salah satu modifikasi yang menjadi salah satu modifikasi yang popular. Ini kerana alat ganti yang lebih ringan banyak dijual dan mudah diperolehi dengan harga yang agak rendah.

Memandangkan harga alat ganti yang rendah dan kos pemasangan yang tidak berapa membebankan, campulley atau crankpulley yang ringan contohnya menjadi pilihan ramai peminat kereta sebagai pilihan modifikasi mereka. Tapi tahukah anda apa yang terjadi jika enjin diringankan?


Torque = r x F atau \boldsymbol \tau = rF\sin \theta\,\!


di mana r adalah panjang atau vektor tempat asal daya diberikan dan F adalah daya. Di sini anda mungkin memerlukan satu lagi persamaan iaitu F atau force

Force = m x a

di mana m atau jisim(mass) didarabkan dengan a pecutan(acceleration)

apabila jisim mula berkecimpung dalam kehadiran torque anda yang penting dalam powerband anda... (sila klik sini jika anda tidak pasti apa itu powerband) ia akan memberi kesan kerana r didarabkan dengan F. Untuk mendapatkan F pula, m perlu didarabkan dengan a. Jika m adalah kecil dan didarabkan dengan a, sudah tentu F adalah kecil dan jika F didarabkan dengan r dan ia akan menjadi kecil melainkan r membawakan satu perubahan di mana agak sukar untuk didapati dalam enjin anda.


OK! sekarang anda mesti dah pening kan? BAGUS! sesungguhnya kekeliruan itu sangat indah... Jadi kesimpulannya, jika enjin anda adalah stock dan hanya meringankan part enjin tanpa menambahkan torque, anda telahpun mengorbankan torque anda tapi tahniah! kerana horsepower kereta anda mungkin bertambah kerana:


Horsepower = (torque x rpm)/5252

Persamaan horsepower anda adalah seperti di atas, Revolution per minit atau RPM mungkin berubah! iaitu redline rpm anda mungkin boleh melonjak tinggi atau rpm anda mendaki dengan lebih laju kerana tiada halangan atau inersia telah dikurangkan.


Jadi, mungkin kereta anda bertambah laju? Mungkin ya, ia bertambah lancar, pecutan 0-100 mungkin lebih baik... tapi apa masalahnya?

Untuk anda yang hanya menukar pulley mungkin masih tidak bermasalah tetapi awas kepada enjin kecil seperti 1.3 liter atau bawah 1000cc. Kereta dengan enjin 1300cc dan mempunyai berat lebih 1 tan, jika enjin diringankan ia mungkin tidak mampu membawa kereta anda mendaki dengan lebih baik melainkan anda terus mendaki dengan rpm lebih tinggi.


dan jika anda lebih ekstrim dan mula meringankan bahagian lain seperti crankshaft anda supaya kelihatan lebih tajam seperti di bawah, anda mungkin tak mampu mendaki gunung atau bukit yang curam!

Ini kerana inersia enjin anda telah hilang, walaupun ia mampu dipandu laju di jalan yang lurus, namun ia sangat sukar untuk mendaki kerana inersia dalam enjin diperlukan untuk mendaki melainkan anda memandu enjin 2000cc keatas dengan force induction seperti turbo atau supercharge.

Walaubagaimanapun di litar, meringankan bahagian enjin ini sangat penting kerana kereta anda tidak mendaki bukit yang curam. Dan akibat pecutan RPM yang luarbiasa, proses wear and tear lebih mudah berlaku dan sediakanlan wang yang lebih untuk hari hujan anda.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger