Friday, March 25, 2011

Crew Blog: Kuasa tanpa kawalan



Sedang aku berwindow shopping di zerotohundred.com, forum kereta terbesar di Malaysia, aku tertarik dengan sepasang suspension depan. Ia adalah suspension dari Mitsubishi Evo 3, yang hanya berharga RM300 waktu tu, ia bukanlah adjustable suspension, cuma suspension biasa dari evo 3. Melihat harga tu buat aku terlupa pasal nak tukar rim dan tayar baru, aku pun cuba hubungi penjual berkenaan dan beberapa hari kemudian aku memiliki sistem suspensi yang baru.

Untuk beberapa minggu pertama, aku sangat germbira dengan suspension setup aku yang baru, ia keras, ia cukup mencengkam dan kereta aku kini lebih dengar cakap setiap kali di selekoh, tak perlu dah aku brek banyak-banyak, hentam je selekoh tu. Aku kini lebih laju kecuali apabila berhadapan dengan speed bump jalan.. kene slow sangat, sebab setiap kali langgar, rasa macam kereta aku tengah panjat devider! lagi-lagi bumper kolej yang dibuat dengan simen tu... Keadaan menjadi semakin teruk bila aku nak cepat, aku guna highway utara selatan, dari Bandar sri putra tu keluar ke tol Putrajaya. Faham-faham jela kalau nak cepat, meter Mitsubishi yang sampai 180kmj tu pun aku kasi baring sampai meter tu tertidur. Ape yang tak eloknya? aku lupa aku tinggal kat Malaysia, highway kat sini memang lurus, tapi tak lurus keatas dan kebawah, maksudnya tak rata. dengan speed yang lebih dari 140kmj je dah rasa kereta melompat-lompat, tak selamat lagi adela! Dan aku pun terpaksa tahan sakit belakang meredah jalan di tanah air yang agak berliku ni. Tak lama lepas aku pakai suspension ni aku pun kemudian berada di HKL bahagian fisioterapi. Belakang gila sakit, kene ikut senaman yang diorang bagi.

Kemudian ade pulak nasihat dari kawan, keras tu tak bermakna bagus kecuali di litar yang jalan tu lebih elok. Lumba rally pun tak keras sangat suspension, yang penting respon absober tu, bukan kekerasan spring tu sangat. Aku cuba la faham ape maksud member ni.

Jauh aku melangkah, ade sorang kawan paaki spring Eibach, aku rasa baru faham maksud kawan tadi tu, spring Eibach ni sangat keras tapi tak bumpy pun! tak melantun-lantun, tapi masa tu Eibach baru lagi kat pasaran, takde spring lowered lagi dan harga pun masa tu RM1000 sepasang depan belakang tak termasuk absorber, aku rasa aku tak mampu kot.

APM adjustable, RM1200 sepasang depan belakang, tapi untuk pemanduan aku yang ekstrim ni ade yang kata tak sesuai, lagipun habis je warranty setahun tu ade yang kata bile-bile masa je kene servis.. leceh, aku terus mencari.

GAB adjustable, agak kurang selesa tapi banyak membantu di selekoh, tapi harga Rm1600, aku tak mampu!

Lepas dah banyak kawan-kawan aku melawat dan banyak pendapat aku dengar, aku berakhir dengan Absorber Monroe Sensatrac depan dan Monroe Reflex belakang, kos dalam RM800 kesemua dan spring pulak, Sparco Sport spring yang berharga RM600 lebih, tapi sebab itu barang pernah pakai, ade kawan jual murah la sikit, kos kesemua RM1200. Kali ni tak rasa keras sangat tapi agak selesa untuk jalan-jalan kat Malaysia ni. Bila di selekoh macam pandai pulak absorber tu nak jadi keras, kononnya oleh sebab sistem valve dalam absorber berkenaan.

Kali ni dah takde alasan dah, Kereta selesa dan jahat di selekoh, aku bertambah jahat di jalanraya tapi masih membimbangkan keselamatan kereta aku dan nyawa orang lain.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger