Thursday, January 27, 2011

Drive Clinic January 2011
Pada 15 dan 16 Januari 2011 Konmei Drive Clinic pertama telah diadakan. Bertempat di Sungai Congkak sebagai destinasi rehat kami. 2 kumpulan berasingan datang, satu dari sebelah Wangsa maju dan satu lagi pada sebelah Bangi.


Pukul 2 petang dijadualkan untuk kami berkumpul di tempat yang telah ditetapkan iaitu di Wangsa maju seksyen 2 atau di bulatang KLIUC.

Tepat pukul 3.40 petang 5 orang ahli kami dari bahagian wangsa maju telah tiba dengan 4 buah kereta. Cuaca agak mendung tetapi kami tetap meneruskan rancangan kami. Tanpa belengah kami memunggah barang-barang dan bersiap untuk aktiviti kami sementara menunggu ketibaan ahli dari bangi.

Pukul 5 petang ahli dari Bangi telah pun tiba, kelewatan mereka membuatkan jadual terpaksa dirombak kerana ada antara ahli telah penat dan meminta untuk berehat. Malang tak berbau, kemalangan kecil telah berlaku diantara ahli bangi yang membawa 5 buah kereta dengan 7 orang ahli. Walaupun hanya kemalangan kecil dan menyebabkan bumper kereta tercalar dan retakan kecil sewaktu mengelak bas yang berhenti secara tiba-tiba, ia tetap diambil berat oleh pihak kami kerana ini menyebabkan konvoi kami masih lemah dan kami akan cuba memperbaikinya kerana kami tidak mempunyai ruang untuk sebarang kesilapan kecil sekalipun.

Jam 5.30 petang, kami mula menyalakan api dan memanggang beberapa makanan. Ada yang mengambil kesempatan untuk berehat tak kurang juga mereka yang terus terjun ke dalam sungai. Menu kami tidaklah mewah tapi cukup untuk mengisi perut masing-masing, sosej dengan roti, kek ikan dan coleslaw sebagai hidangan minum petang.

Jam 8.30 kami berkumpul untuk briefing sebelum memulakan aktiviti cruise kami yang sepatutnya berlaku pada pukul 5 petang. tapi oleh kerana kelewatan ahli kami terpaksa kami tunda jadual. Seletah puas berehat, segar bermandi sungai dah perut diisi makanan setiap ahli dinasihati agar mematuhi undang-undang cruise kami iaitu tidak melebihi 70kmj dan tidak dibernarkan memotong sesama sendiri. Perjalanan kami bermula dari sg congkak dan mula meningkatkan kelajuat selepas susur ke sungai gabai. Jalan yang agak basah dan kabus yang agak tebal menyukarkan perjalanan tapi dengan had laju 70kmj tidak menjadi masalah bagi kami. Kami berpatah balik pada susur ke ampang hilir dan memandu terus kembali ke sungai congkak. Tiada kemalangan atau masalah berlaku sepanjang perjalanan.

9.40 malam semua yang terlibat untuk cruise telah melaporkan diri kembali di sungai congkak. Kami memberi 20 minit untuk mereka berehat kembali kerana kami akan berkumpul untuk sesi berkongsi pendapat.

tepat jam 10 malam, kami berkumpul sekali lagi dan masing-masing telah berceritakan tentang drive clinic kami yang pertama di mana hanya orang tertentu sahaja dijemput. Kebanyakan berpuas hati dengan event yang disediakan cuma kelajuan cruise kami menjadi persoalan. Bagi mereka ia tidak cukup laju. Di sini Hilmi sebagai presiden Konmei Institution telah menjawab mengapa had laju diletakkan dan kenapa jalan yang agak mudah diambil untuk Drive Clinic pertama ini.Event kami bukanlah untuk melatih pelumba jalanan atau mengakibatkan sebarang masalah. Ia satu aktiviti untuk mengawal mental masing-masing untuk bersikap lebih rasional di atas jalan raya sambil mangasah skill mereka. Meraka disarankan memandu dengan halaju yang ditetapkan tetapi membuatkan pemanduan itu lebih mencabar. Proses ini akan mengakibatkan pemandu berkenaan mengurangkan penggunaan brek, mengurangkan body roll dan gforce dalam kereta masing-masing dengan kelajuan yang ditetapkan. Dan untuk membuatkan keadaan lebih sukar, pemandu digalakkan menggunakan 1 lane sahaja dan tidak mengganggu lane sebelah. Ini adalah modul pertama bagi Konmei insitution dan modul ini dipraktikkan di Drive Clinic pertama kami. Kami tidak mencari pemandu yang mampu memandu laju dan tidak menghiraukan pemandu lain, perkara di sekelilingnya dan juga keadaan keretanya. kami mencari pemandu yang faham situasi sekeliling, diri sendiri dan keretanya juga kerana dalam setiap perlumbaan, menghabiskan satu perlumbaan adalah lebih penting.

Jam 11.30 malam 2 lagi ahli kami sampai untuk memeriahkan suasana dan kami mengadakan sesi makan malam sekali lagi. Menu adalah burger dan sosej. Hidangan air teh panas, kopi panas dan juga makanan ringan turut disediakan.

Jam 12 malam kami membuka 'Open Session' di mana ahli yang lain boleh keluar mencari jalan masing-masing untuk memahami dengan lebih lanjut apa yang mereka pelajari dalam sesi cruise dan memahami konsep modul pertama kami.


Mana-mana ahli yang tidak menghadirkan diri ke open session akan terus berada di chalet kami dan bertukar pendapat. Pukul 3 pagi semua kembali berkumpul dan ramai antara mereka terus tidur.

Pukul 9 pagi hari ahad 16 januari, kami mula berkemas dan menamatkan Drive Clinic kami yang pertama pada jam 10.30 pagi


0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger