Saturday, January 1, 2011

BBQ tahun baru 20111 Januari 2011 adalah hari di mana kami mengadakan sisi BBQ kami di Banting. Bertempat di pantai Kelanang kami memulakan perjalanan kami tepat pukul 3.30 petang dari Kajang. Menyusuri Lebuhraya Putrajaya Kajang kami memilih jalan yang lebih tenang dengan memasuki jalan ke banting dari Cyberjaya.


Konvoi 4 kereta diketuai oleh Ali. Walaupun bukan semua ahli Konmei terlibat, tetapi lebih 5 orang ahli kami turut serta kerana ia merupakan aktiviti yang dicadangkan oleh rakan kolej kami iaitu Hasbie. Tiada masalah sepanjang perjalanan walaupun sebuah dari 4 kereta bukan dipandu oleh ahli kami. Saya yang memandu di belakang sekali juga tidak menghadapi sebarang masalah.


Kami tiba lebih kurang pukul 5 petang dan mula mencari tempat yang sesuai untuk bertapak. Mujur cuaca mengizinkan walaupun sedikit mendung tapi tiada tanda-tanda hujan akan turun. Tanpe berlengah lagi kami terus membentangkan tikar dan menghidupkan api. Senja telahpun tiba apabila api kami mula marak, Pemandangan indah dapat kami saksikan bersama dan itulah yang lebih berharga di mana kami berkumpul untuk melakukan aktiviti bersama. Tiada yang lebih bermakna dari kerja berpasukan dan berkongsi susah senang dengan rakan-rakan.


Setelah 2 tahun kami bertungkus-lumus dalam mengejar cita-cita kami, kami tak pernah lupa aktiviti seakan ini. Aktiviti yang dapat merehatkan dan menenangkan kami setelah usaha yang yang kami lakukan dan ia dapat mengeratkan lagi kerjasama antara kami. Walaubagaimanapun ia adalah Fokus, Disiplin dan Komitmen yang kami impikan, bukanlah kuasa.
Menu yang berteraskan makanan laut dipilih oleh rakan kami Hasbie yang mencadangkan aktiviti ini, antaranya seperti ikan bakar, sotong bakar, dan kerang bakar. Untuk melengkapkan lagi menu kami, sayuran seperti coleslaw dan ubi bakar turut dimuatkan dalam menu kami pada malam tu. Selepas pukul 7 petang beberapa makanan telah siap dibakar dan sedia dimakan. Tapi kebanyakan dari kami lebih komited untuk menyiapkan makanan yang lain dari menjamu makanan yang tak seberapa lengkap.


Secara kebetulan perlumbaan mini bike turut diadakan di situ pada malam itu. Kami secara tak lansung dapat menyaksikan perlumbaan yang disertai oleh beberapa kanak-kanak kecil yang menunggang mini bike berkenaan. Dengan racing line yang agak memberansangkan dan throttle control yang baik membuatkan kami kagum dengan kanak-kanak zaman kini. Mereka dalam lingkurangan lebih kurang 7 tahun dan telah memahami beberapa skill yang diperlukan. Semoga masa depan sukan bermotor Malaysia lebih cerah beberapa tahun lagi.


Aktiviti kami berakhir pada jam 11 malam dan mula mengemas meninggalkan tempat berkenaan. Walaupun hanya disertai 12 orang ia kelihatan agak riuh. Diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan lagi di masa hadapan dengan penyertaan lebih ramai ahli.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger