Thursday, February 24, 2011

Crew Blog: Rakan dan Kereta


Memandu laju memang mudah! Tapi agak sunyi bila kita tak keluar dari kepompong sendiri. Aku waktu tu pun mula la mencari kawan yang boleh borak pasal kereta. Kat kolej waktu tu pun tak ramai yang betul2 tau pasal kereta. Maklumla, semua pun baru je. Aku pun jenguk2 la internet dan beberapa forum aku aku masuk, semua cakap pasal kereta masing2. Mana nak hangout, mana nak cat kereta, make up kereta. Agak bosan jugak bila diorang cakap bende yang biasa je.


Satu forum ni mengubah terus hidup aku. Forum ni bercakap pasal modifikasi enjin, setup untuk street, track dan drag. Ada bahagian suspension setup. Satu bende baru untuk aku sebab banyak bende aku tak faham kat sini. Untuk beginner macam aku ni, aku memang terkejut! Tak sangka ade orang bercerita macam ni punye serius pasal kereta. Sampai ke litar lumba la jalan cerita dia! Bende yang detail macam tayar dan brek pun ada diselit.


Dah lama berforum, diorang buat TT. Tahun 2005, bukan semua orang tahu maksud TT, ade yang kata TT stand for tea tarik session. Diorang meet up pun kat wangsa maju je, tak jauh dari rumah aku. Jadi aku pun join la untuk pertama kali.


Selamba je aku yg umo 18 ni join diorang. Waktu tu buat muka baik jela sebab sorang2 tu macam banyak ilmu pasal kereta. Sorang2 pernah berlumba. Aku? Kete pun auto je.. dah kenal2 dah borak2 aku ternampak stiker kolej aku kat kete sorang mamat ni. Aku pun tanye kete sape ni. Ade la sorang perkenalkan diri. Senior aku satu sem, ade member rupenye dalam ni. Dia pun sama2 belajar automotif engineering jugak.





Dah lewat malam mereka kata nak tukar tempat. Lokasi Projet ulu kelang (time tu projet lagi). Takla jauh perjalanan dari wangsa maju seksyen 5 tu ke Projet tu, tapi kat situ je aku nampak beza kereta aku dengan yang lain. Masuk je highway, aku start tekan pedal sampai rasa nak berdiri je nak laju sebab yang lain pun macam tekan pedal penuh. Yang depan aku mula menghilang, yang kat belakang pulak start potong aku. Meter aku lepas tu tunjuk 150kmj dan kereta kat depan aku makin menghilang! Masa tu persoalan aku cuma... berapa laju diorang tu?


Waktu tu baru aku faham beza power enjin kat mana. Laju memang laju, aku boleh pandu samapi 190kmj, tapi diorang ni dalam distance yang dekat pun boleh cecah 190kmj. Kat projet tu macam2 rhythm enjin aku dengar. High profile camshaft, turbo dan macam2 bunyi. Sebelum aku masuk projet tu jalan berasap je penuh bau tayar. Budak2 tu cerita sorang mamat yg merupakan senior aku tu buat powerslide masuk projet. Memang aku terpegun la ade orang macam ni driving.


Sertailah mane2 kelab atau forum kereta, macam2 yang anda boleh pelajari dari passion, cara memandu dan apa yang lebih baik untuk anda. Forum kereta pun ada macam jenis, ade yang suka make up ada yang minat sound system, ade yg enthusiast sebuah model dan ade yang serius dalam perlumbaan. Gaya pemanduan pun berlainan, ade yang suka drag race, ade yang prefer touge dan selekoh curam dan ade yang lebih minat drifting. Ikut minat anda.





2 comments:

Nyuak Ambau said...

Apa maksud tt tu? Masih tak faham.

Paul Frank said...

TandaTangan (sign)

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger