Tuesday, November 29, 2011

Apa yang menyala dalam panel meter anda?





Memanglah dashboard anda tak macam dashboard ni kan? semua nak menyala2... tapi ade je bende kecik kadang2 nak menyala, ade yg anda tau dan ade yang anda tak penah tau lansung tanda ape tu! Kadang-kadang takut tapi redah jela kan?


1. Hand Brake Light
yang paling penting dan asas sekali, tapi ramai jugak yang tak perasan dan jarang tengok dashboard hand brake tu tak turun. Kalau menyala maknanya hand brake tak dilepaskan atau tak cukup lepas. Kalau menyala jugak walaupun dan diturunkan tu, ade problem la tu dgn brake tu, minyak tak cukup ke, getah kembang ke... pegi la check.


2. Pintu terbuka
Pintu tu terbuka atau tak tutup rapat, sebelum memandu pastikan semua pintu dah rapat, tengok-tengok sikit mana tau kain anda tersepit kat pintu ke kan? Bonet belakang tak rapat pun boleh menyala lampu ni.


3. Enjin sejuk
Kalau kain layar ni warna hijau ade tulis cool, enjin sejuk lagi, Toyota Vios yang takde meter temperature ade lampu ni nak bagitau enjin masih sejuk, jangan jalan lagi.


4. Enjin panas.
Yang ni terus matikan enjin, jangan mengade nak jalan kalau sayang duit tu. Tak pasal-pasal kene tukar enjin kang. Ini berlaku bila ade kebocoran pada radiator atau air radiator takde la.. sape suruh tak check.

5. Meter minyak menyala
Kalau dia blinking tu boleh lagi tu, kalau menyala je tak reti padam, tinggal beberapa kilometer je tu, cepat la isi minyak.

6. Anak panah pada meter minyak
Kalau ke kiri, maknanya tempat isi minyak anda berada di kiri, kalau anak panah menunjukkan kanan, kat kanan la tempat nak isi minyak tu. Mane la tau.. lupa.



7. Check Engine Light
Rupa paip ni atau dia tulis CHECK ENGINE tu adalah check engine light, lampu ni akan menyala masa pusingkan kunci dan sebelum crack enjin anda. Kalau menyala masa memandu adala sensor kereta rosak atau wiring tak kena tu.


8. Battery tak dicas
Kalau menyala sebelum start engine tu normal je, memang takleh nak cas bateri kalau enjin tak start, tapi kalau tengah memandu tu tibe-tibe menyala, alternator rosak la tu. Kejap lagi mati la enjin anda sampai bateri tu habis. Hubungi la siapa-siapa mintak bawak bateri baru ataupun tow je kereta tu sampai ke bengkel tukar bateri. Bateri baru pun tak boleh jalan jauh mana.


9. Minyak enjin tak cukup
Minyak enjin atau minyak hitam tu dah kurang. ada kebocoran kot atau minyak tu tak berjalan ke serata enjin. Kalau semua ok, minyak ada, minyak pun jalan, sensor rosak la tu. Kalau menyala ni tengah jalan cepat-cepat berhenti periksa takat minyak hitam anda, kalau kurang, jangan terus jalan, beli dan tambahkan sikit baru jalan.


10. Tali pinggang keledar tak dipasang
Pakai la tali pinggang tu... susah sangat ke? Kang pecah muke kalau tak pecah badan.


11. ABS tak berfungsi
Samada masalah ABS atau sensor, lampu ni akan menyala. Untuk kereta yang ada ABS sahaja.


12. Fog Lamp sedang dipasangkan
Fog lamp atau lampu kecik bawah head light tu sedang menyala, samada anda tak tutup atau rosak tak boleh nak tutup. Tapi kalau anda saje pasangkan memangla menyala.


13. Headlamp sedang menyala
Kalau anda sedang pasangkan Headlamp atau headlight, lampu ni akan menyala. Kalau kereta anda ade fungsi auto headlamp atau lampu depan terbuka secara automatik, lampu ni akan menyala menyatakan headlamp sedang dipasangkan kerana cuaca agak gelap.


14. High beam indicator
Atau lampu besar sedang menyala. Kalau anda terperasan menggunakan lampu ni secara tak sengaja, sila padamkannya.



15. Front airbag indicator
Nampak macam anjing je kan? pelik semacam. Samada lambang bawah tu orang dengan bola atau lambang SRS sahaja, bila menyala bermaksud airbag anda bermasalah dan mungkin tidak akan terkeluar jika kemalangan. Sila ke bengkel berhampiran untuk menyelesaikan masalah anda.



16. Pemanas cermin belakang terpasang
Untuk memberitahu anda heater atau pemanas cermin belakang sedang terpasang.


17. Tekanan tayar rendah
Yang ni tak semua kenderaan ada sensor ni dan lampu ni, Ia menyatakan tekanan tayar anda terlalu rendah atau tayar anda dah sampai masa untuk ditukar.


18. Auto Cruise engage
Jika kenderaan anda mempunyai fungsi auto cruise dan anda sedang menggunakannya, ia akan menyala.


19. AWD sedang digunakan
Untuk kenderaan yang mempunyai fungsi AWD yang boleh ditutup dan dipasangkan. Ia akan menyala jika anda sedang menggunakannya.

20. Traction Control ditutup
Tranction Control atau TCS sedang ditutup samada anda menutupnya dengan sengaja atau ia bermasalah. Jika ia berkelip ketika laju atau di selekoh, bermakna ia sedang bertungkus lumus mengelakkan sebarang masalah akibat geseran. Jadi perlahankan kenderaan anda. Untuk kenderaan yang dilengkapi TCS sahaja.



21. Overdrive ditutup
Biasanya untuk kereta transmisi automatik 4 kelajuan dengan butang O/D atau overdrive. Jika anda menekan butang ini, O/D akan dimatikan iaitu gear keempat akan dimatikan dan kenderaan anda tidak dibenarkan diapacu dengan gear keempat. Jadi anda hanya akan berjalan menggunakan gear 1,2 dan 3 sahaja.


Ada banyak lagi lampu indicator tapi untuk kenderaan yang asas, inilah semua yang ada padanya. Lebih canggih kenderaan berkenaan, lebih banyak la lampu yang berkelip-kelip.

22 comments:

shahjiehan said...

thanks info!

lady unwanted said...

salam, nak tanya skit..klau ade huruf E menyala tu ape makna nye? bukan minyak tu..huruf E..seblah die ade huruf P..

mohd syahril mohd nor said...

Salam,nak tanya.. kereta saya semasa on swith lampu check engine tidak menyala dan apabila hendak hidupkan enjin macam x ada bateri.. tapi bateri masi kuat.. agak2 apa masalahnya..

Ikram Lim said...

Terima kasih..

Floc Crew said...

mohon dikongsi...

Langit Tinggi said...

sgt membantu..baru je mnyala tadi.. point no 7 tu..memang wiring masalah memg akan menyala..nasib baik saya perasan :'( kalau takk.habislaa..

nad said...

slm no 15 klip klip sama hon berbunyi kadang kadang

mugilan rajendren said...

saya ada buka meter kereta i dan selepas pasang balik dia keluar 17r kat tempat tunjuk kilometer dan lampu petrol tak nyala langsung.kenapa ye?apa yang perlu dibuat?

farid jaafar said...

Salam..nk tanya..dkt panel meter wish ade lambang kereta yg dalam dia ada tanda kunci tu ape maksud dia..sy py bila lock berkelip2...tq

TNH AR said...

Tq for info, nnti nk share. Panel meter sy bengong gak ni, check enjin simbol menyala masa bwk.

muhammad saifuddin said...

salam...kalau perkataan AT menyala dekat myvi se saya ape mksudnya??

Iqbal Yusof said...

salam....saya punye keta asyik nyala je ponit no.9 2...tapi bile check xde pulak bocor ke ape...so pe mulfunction dia eh,...??minta pencerahan

esat jamil said...

Salam..nak tanya..kalau tanda S menyala pada kereta honda accord SM4 knp..biasanya kalau tekan butang kecik dekat pedal gear baru menyala..tp gua punya tak tekan pun menyala..wktu start mmg takde tapi kalau tgh drive mmg akan berkelip2..ade yg cakap tu tanda gearbox nak kong..tp.setakat nie gearbox takde pula meragam..gear masok pun ok je.(auto)..ade problem lain tak..???

zFn sempOi said...

salam.. nak tnya jgk nie.. lmpu check engine kreta sya mnyala bila kereta berjalan jauh atau bile pndu laju(dlm 100 keatas gtu)
adakah engine kreta sye rosak..

aredams said...

Thank u bro...

liman sulong said...

SALAM NK TANYA. KALAU TANDA KEPALA ORANG PAKAI RAYBAN HITAM KAT METER PERDANA APA PULA TU YA?

Akmal Rashid said...

Salam.. nak tnya.. slps tukar bateri baru(tukar sendiri) lampu check engine kreta mnyala bila kereta berjalan dan signal temperature nyala merah adakah komputerboard problem/setting dan alarm pn xfunction..(Vios type E 2003)..tq

Ika Elma said...

As-Sallam tuan, sy ada masalah sikit Honda Accord 2.0(A) vt-l 2010, apabila drive gear 1,2 & 3 ok tapi pertukaran gear 3 ke 4 tak lepas..rpm pun naik 3,4,5,6,7…tapi keter tak gerak.. sy drive lebih kurang 10 minit penanda ” D ” dalam kotak meter berkelip-kelip..apabila tukar gear ke “N” atau D3 atau lain2pun masih berkelip2. sy sudah bawa ke Honda Service katanye Gearbox rosak..
mohon pandangan…Terima kasih.

Muhd Alif Najmie said...

saya rasa itu alarm indicator kot...klau alarm on dia akan berkelip

Hja Faketaxi said...

Cuba cek starter atau alternator

KimiRazghazi said...

2 hari lepas ( 15 sept 2014 ) persona sy lampu engine menyala, bila parking balik lunch, kete dah x leh start, call insurance sebab towing cas free below 50KM, hanta ke proton servis bengkel setia dato keramat KL, checked, sensor cranks rosak, kene tukar harga dlm 134.00 + 120 labour charges ( MYR260 ) kuar je bengkel mlm tu jadi balik, koll je tow truck, abg tow try ON kunci, off balik, pastu dia tekan butang bulat dekat dashboard tu ( yg utk bukak pintu) try start balik trus ok lagi smpi sekrang, tp hilang konfident nak jalan jauh.. mileage baru 46k, 3 tahun 2 bulan - persona elegance

zailee said...

2ari lepas (29Nov2014) simbol kereta yg dlm dia ade lambang kunci bekelip..for info sejak beli grand Livina New facelift sblom puasa tahun ni dia xpernah berkelip..tapi enjin ok bleh start and jalan cam biase

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger