Tuesday, December 6, 2011

Rim Center Cone




Image: E-kereta.com

Ape pulak center cone ni! Ade je idea diorang nak habiskan duit kite! tak pasal-pasal dah ade orang jual kite pun gatal tangan rase nak beli bende... ade yang warna warni pulak tu! cantik!

Center Cone ni kononnya digunakan untuk menstabilkan rim dan mengurangkan gegaran. Biasanya kes ni berlaku pada rim taiwan atau rim yang dah rosak, ade ruang antara rim dengan hub tu yang buat gegar. Tapi rim asal pun diorang bantai letak center cone? kenapa? ape lagi.. nak untung la! bende boleh jual diorang jual la kan? sape taknak untung?

Gambar di atas menunjukkan disc brake kereta anda! Kat situ la center cone diletakkan. Semudah tu je diorang letak, dan kemudian boleh pulak tak gegar rim tu kan? Memang center cone ni ada bantu, tapi bukan untuk semua jenis masalah dia bantu, kadang-kadang tu diorang saje je suruh letak nak suruh korang beli. Tapi kalau dah gegar jugak rim tu macam nak roboh, cuba la pasang, mana tau boleh elok kan?



Macam ni pulak lebih kurang center cone dalam rim tu. Dapat bayangkan tak? nak cerita lebih pun tak guna, kalau dah balancing, dah alignment, tayar tak bengkak dan korang pakai rim taiwan dan korang rasa gegar kereta tu. Cuba la pasang center cone ni mana tau boleh kurangkan sikit. Tak mahal pun...

Tapi jangan la tak bersebab, orang lain sebut-sebut center cone ni korang pun gatal nak beli kan? Selamat memandu tanpa sebarang gempa!

9 comments:

Unknown said...

Aku dah hantar cek kt kedai ari tu. Die org ckp rim aku x perlu pakai center cone sbb hub aku mmg dah fit ngan rim aku. FYI, hub myvi dgn hub vios same. So kalo tukar rim dgn vios x perlu pasang center cone. Mane kedai suruh pasang tu semua nak duit. Aku setuju dgn post blog ni. :)

Mie Hamza said...

berapa harga center cone nie?

بودق بيلايمواه said...

Cis...ya ka. Kalau letak center cone ni. Tayar akan terkeluar sikin kan? Jd ala2 rota?

zam sya'ari said...

Klaw sportrim original mmg xpyah pkai centercone sbb dah betul2 fit... tp rim taiwan slalunya mmg kena pkai cnter cone... klaw x, time drive up to 100km/h akn ada rasa gegaran.

zam sya'ari said...

Cis...ya ka. Kalau letak center cone ni. Tayar akan terkeluar sikin kan? Jd ala2 rota?

X,centercone bkn utk kluar tayar... itu spacer,mmg tuk kluar tayar

Hazlami Jamil said...

Tp klu tkar sportrim dri myvi ke alza nk kna pakai center cone ke.mksd ak sperti swap sportrim myvi dgn rim ori alza.

Hazlami Jamil said...

Tp klu tkar sportrim dri myvi ke alza nk kna pakai center cone ke.mksd ak sperti swap sportrim myvi dgn rim ori alza.

hariz aiman said...

@hazlami jamil,x pyh ltk..sportrim original perodua..rim taiwan je perlukan center cone

Fahmi 9090 said...

Asal myvi bawak 120 rim belakang gegar...aligment balancing ..cneter cone smue da ok..tpi gegar jugak

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger