Wednesday, April 14, 2010

MBT01- PelincirGambaran di atas menunjukkan sebuah botol pelincir yang tidak mungkin digunakan oleh mana-mana bahagian dalam atau luar kenderaan anda. Ia juga tidak dihasilkan untuk sebarang alat mekanikal melainkan peralatan yang terdapat pada diri anda. Juga sesuai untuk tangan yang kering akibat terkena aircond kereta anda.


Pelincir atau lubricant, atau engine oil atau minyak hitam atau minyak enjin digunakan untuk melancarkan pergerakan bahagian yang bergerak dalam enjin anda untuk mengurangkan geseran yang mengakibatkan hakisan dan haba, juga mengelakkan pengaratan dan sebagai bahan untuk mengurangkan bunyi dan juga gegaran yang terhasil akibat pergerakan enjin anda.

Biasanya jika anda ke bengkel, anda akan diberi pilihan pelincir jenis Mineral, Semi Synthetic atau Fully Synthetic, tapi apakah perbezaan antara ketiga ini?

Mineral oil adalah sejenis pelincir asas, mempunyai kebolehan untuk mencapai mileage 5000km, ia biasanya untuk jenis kereta yang menggunakan part enjin yang besar kearasa viscosity yang agak tinggi. Kebanyakan kereta bawah 2000cc akan menggunakan minyak jenis ini begitu juga enjin diesel.

Semi synthetic, campuran synthetic pada pelincir mengakibatkan ianya mampu membawa anda sejauh 7000km dan membantu mengurangkan hakisan dan geseran walaupun ketika enjin anda sedang dimatikan kerana ia berupaya melekat pada setiap part enjin.

Fully synthetic, minyak yang melekit dan biasanya datang dengan viscosity yang lebih nipis seperti 0w-50 atau 5w-50, sangat nipis seperti kelikatan air, ianya digunakan untuk enjin yang lebih rumit dan mempunyai part yang lebih kecil. Ia mampu membawa kenderaan anda sejauh 10,000km hingga 30,000km bergantung kepada jenis pelincir anda. Sesuai untuk mereka yang selalu merantau jauh kerana ia akan menjaga enjin anda sebaik mungkin. Walaubagaimanapun kerana ia agak nipis, ia tidak membantu mengurangkan bunyi dan gegaran yang terhasil, dan sebarang ruang kecil yang terhasil akibat geseran juga tidak dapat ditutup oleh pelincir jenis ini. Jadi jika kereta anda sudah melepasi mileage 100,000km tidak digalakkan menggunakan viscosity yang nipis seperti ini. Ia juga mungkin mengakibatkan prestasi enjin anda menurun.

Kekerapan menukar pelincir anda adalah 3 bulan atau selepas mencapai mileage yang disarankan oleh pelincir berkenaan. Jika anda tidak berjalan jauh, anda dinasihati menggunakan pelincir jenis mineral atau semi synthetic yang lebih murah supaya anda dapat menukar dengan lebih kerap. Selepas 3 bulan, pelincir yang terkumpul di bawah akan bertukar menjadi selut dan tidak akan berfungsi sebagai pelincir sepenuhnya.
Apa yang lebih penting pada sesuatu pelincir bukanlah harga atau keupayaannya melekat pada enjin anda, tetapi viscosity atau kelikatannya. Society of Automotive Engineering atau SAE telah menetapkan taraf kelikatan sesebuah pelincir itu dan diberi sukatan pada nombor. Kebanyakan pelincir untuk enjin jenis petrol mempunyai dwi viscosity atau kelikatan yang berbeza pada suhu sejuk dan panas.

Ini kerana pada suhu sejuk, enjin anda memerlukan pelincir dengan kelikatan yang lebih nipis manakala pada suhu panas, ia perlu lebih tebal. Nombor seperti SAE 0w-50, SAE 5w-50, SAE 15w-50, SAE 10w-30, SAE 10w-40 adalah contoh dwi viscosity sesebuah pelincir. Pada suhu sejuk (w untuk winter), sesebuah pelincir akan mempinyai kelikatan 0-15 dan pada suhu panasnya ia kana berubah menjadi kelikatan 30-50.

Untuk kereta jenis 2000cc dan kebawah, kelikatan yang sesuai adala 10w-40 atau 15-w50 atau 20w-50. Dan kereta jenis kecil bawah dari 1000cc pula menggunakan kelikatan jenis 10w-30. Tetapi terdapat perbezaan pada setiap enjin yang memungkinkan anda mencuba viscosity yang berlainan. Terdapat perbezaan juga pada setiap jenis jenama pelincir yang menawarkan lebih perlindungan berbeza.

Oleh itu sebelum memulakan perjalanan anda, pastikan anda mengambil masa sekurang-kurangnya 40saat untuk pelincir anda memberi keselesaan kepada part yang sedang bergerak.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger